На 5 000 км от бреговете на Нова Зеландия и на

...
На 5 000 км от бреговете на Нова Зеландия и на
Коментари Харесай

Точка Немо: Най-самотното място на Земята

На 5 000 км от крайбрежията на Нова Зеландия и на 3 000 км северно от Антарктида, точка Немо е толкоз надалеч от сушата, че най-близките хора постоянно са астронавтите на борда на Международната галактическа станция, която обикаля на 227 морски благи над Земята.

Именно тази раздалеченост изяснява за какво МКС, откакто бъде пенсионирана през 2030 година, ще завърши дните си тук, падайки на Земята, с цел да се причисли към други изведени от употреба галактически станции, спътници и галактически боклуци. Това е международното галактическо гробище.

This is beyond hope. I've probably pushed myself into this corner and can't blame anyone or anything. But realizing all this makes me believe that I just need to go hide in some secluded place, like this:
— he who is one you can safely ignore (@KenSadahiro)
От 70-те години на предишния век насам галактическите страни изхвърлят боклука си в региона към точка Немо, наречена на името на капитан Немо от романа на Жул Верн " Двадесет хиляди левги под водата " .

Известен още като Океански полюс на недостижимост или Необитаема зона в Южния Тихи океан, точните координати на най-отдалечената точка в света са изчислени от канадско-руския инженер Хрвое Лукатела през 1992 година

Според изследване от 2019 година от 1971 година насам в този регион са потънали повече от 263 галактически парчета, в това число съветската галактическа станция " Мир " и първата галактическа станция на НАСА " Скайлаб ". Те не са непокътнати монументи на историята на галактическите пътувания, а евентуално са фрагментирани парчета, разпръснати на огромна повърхност.

" Това е най-голямата океанска зона без никакви острови. Това е просто най-безопасният регион, в който се вписва дългата зона на рухване на парчета след повторното нахлуване в атмосферата " , споделя Холгер Краг, началник на Програмния офис за галактическа сигурност в Европейската галактическа организация.

VOA Weekend Travel Fact
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР